Myönnän heti alkuun: En ole kovin kokenut kirjoittaja. Tosin olen kirjoittanut useita fysiikan julkaisuja, yhden 200-sivuisen luentotekstin ja läjän hakemuksia. Noissa teksteissä on kuitenkin kaksi suurta eroavaisuutta blogiin verrattuna - olen kirjoittanut ne englanniksi, ja niissä harvoin voi kovin paljoa filosofoida. Minulla ja kuten uskon monilla muillakin blogikirjailijoilla on kuitenkin jo vuosia ollut tarve välittää ajatelmiaan ja erityisesti saattaa ne sellaiseen muotoon, jota voi tarkastella "ulkoapäin", eikä vain pään sisällä. Isoin kynnys on itse asiassa ollut pelko ettei tätä osaisikaan tehdä tai ajatukset haalistuisivat pään sisältä ulkoistamisen jälkeen. Saa nähdä.
Olen ammatiltani teoreettinen fyysikko ja olen tehnyt työtäni nyt vähän yli kymmenen vuotta. Tutkimusalani on tiiviin aineen fysiikka, erityisesti mesoskooppinen elektroniikka, eli tutkin kuinka johteiden sähkön- ja lämmönjohtokyky muuttuu kun niistä tehdään pieniä tai viedään matalaan lämpötilaan. "Mesoskooppinen" fysiikka on mikroskooppisen ja makroskooppisen välissä (sana meso on kreikkaa ja tarkoittaa sanaa "välissä"). Minä määritän aiheen aina siten, että mesoskooppisen erottaa mikroskooppisesta atomien ja elektronien tuhoton määrä, mutta on olemassa jokin tyypillisesti lämpötilasta riippuva olennainen pituusskaala jota pienempi tuo johde on. Esimerkiksi vaihekoherenssipituus kertoo siitä miten pitkään elektronit kulkeutuvat ennen kuin niiden aaltoluonne tuhoutuu. Huoneenlämpötilassa tuo pituus on tyypillisesti muutaman nanometrin luokkaa, alle Kelvinissä se on useita mikrometrejä.
No, ei (vielä) sen enempää itse tutkimusalastani. Ehkä hieman työstäni: Tärkein osa työtäni on tiettyjen ideoiden miettiminen ja niiden saattaminen matemaattiseen muotoon - ilmiöiden ennustaminen tai selittäminen. Työni erottaa selkeästi filosofiasta, säieteoriasta tai "puhtaasta" matematiikasta se, että pyrin oikeasti kuvaamaan kokeilijoiden havaitsemia suureita. Työskentelen tutkimusympäristössä, jossa runsaasta 40:stä fyysikosta (kesätyöntekijöitä lukuunottamatta) seitsemän on teoreetikkoja, loput kokeilijoita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti